Rosebery House

  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 

Rosebery House

Architect: Andresen O’Gorman Architects
Designed and Built: 1995/6 – 1996/7
Design Architects: Brit Andresen & Peter O’Gorman
Structural Engineer: John Batterham
Builder: Lon Murphy


Location: Highgate Hill, Brisbane, QLD 4101
Specification: 4 Bedroom, 2 Bath, Artist's Studio
Program: Three pavilions behind super-scale trellis, linked by two semi-open courtyards


Photographer: Michael Nicholson

 

Introduction

There is a sense of wonder when approaching Rosebery House, almost disbelief. A beautiful timber design slowly reveals itself on the far side of the gully, an extraordinary setting of a hushed and secluded grove in Highgate Hill. It’s hard to believe that such a house exists beneath the peaceful green canopy, only three kilometres from the centre of Brisbane.

The tumbling gully sheltering the house is one of three that climb up towards the heights of Highgate Hill from the edge of the Brisbane river. The habitat of Rosebery House is secured through the combination of the parkland zoning of the land between it and the Brisbane River and a ‘biodiversity’ planning overlay that conserves the flora in the backs of the blocks to the north of the dwelling. The current co-owner observes that for her, being part of this more extensive refuge for wildlife “adds to the beauty and unique feeling of the place”.

The architects have imagined a sanctuary in the city, creating a house that not only responds to site but elevates the experience of the setting itself. This is a rare achievement.

 
  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 

“ Peaceful, nourishing, intriguing and constantly surprising. ”

Current Owner

The Design

Rosebery House was designed by Andresen O’Gorman Architects in 1995 – 1996, the build completed in 1997. Brit Andresen and Peter O’Gorman are recognised as one of the most revered contemporary Australian architects. In 2002, Brit Andresen was the recipient of the AIA Gold Medal, the highest honour bestowed by the Australian Institute of Architects (AIA). The architects’ built works have an almost ‘mythological’ status and Rosebery House is no exception. Published in over 15 leading architectural journals and publications, the house is a highly considered design that layers space to create experiences of transition, transparency and enclosure.

Set on 846 sq m of lush landscape, the house stretches along the higher contours of the eastern edge of the gully. It maintains the natural flow of the gully down to the river’s edge. Rosebery House’s construction is compellingly beautiful. The defining feature is the super-scale trellis that runs the full length of the house that creates enclosure; provides protection from the western sun; allows for cooling breezes and creates a beautiful experience of transparency throughout the house. The feeling of privacy and protection that the screen affords can only be fully understood by experiencing it.

 
  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 

Award Winning Architecture

Rosebery house won the AIA Gold Medal 2002 — the Australian Institute of Architects' highest honour.

The house has three double-storey pavilions punctuated by two voids, united by the screen. Each pavilion contains purposeful rooms – for sleeping, bathing, working, eating, gathering, reading and reflecting. Running the length of each pavilion is a hallway for circulation and storage. The areas are delineated by walls, screens and columns.

The strategy to pull the pavilions apart creates light and long visual connections that meld interior and exterior. The elongated plan alternates closed and open spaces to bring northern light into all areas of the house.

Multiple stairwells connect the levels and gives the home an adaptability to suit the ages and stages of family occupation. The northern pavilion of bedrooms, bathrooms and study works well with children above, parents below, but equally well with independence-seeking teenagers below, and parents retreating above. Certainly while sharing the house, the co-owners lived ‘together-apart’, each on their level and meeting in the communal spaces of the kitchen and library pavilions.

Each room in the house has leadlight glass within it. The current owner has said “I often sit with a cup of tea and watch the light change. It’s a real shadow play, and I am constantly seeing new aspects of the place”.

The owner says the glass also makes the house feel “expansive in the interplay between private and public” and the rooms “feel intimate in themselves and in their adjacency to nature”. Instances of this pairing of intimacy and expanse include the upper bedroom at the northern end where it’s like “sleeping in the forest” and the little bathing areas that open into the void behind the western screen.

Arguably one of the most wonderful aspects of the home is in the library living room – the owner’s favourite room. The battened panel screens slide away and a generous window seat joins the world outside. “It’s the type of space where you could feel like you are a hermit in the middle of a rainforest” says the owner, “but then the sounds of a tennis match float in on the breeze from the opposite riverbank and remind you that you are in a city.”

 
  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 
  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 

Connecting the pavilions by multiple means of circulation across and between levels gives the home an adaptability to suit the ages and stages of family occupation. The northern pavilion of bedrooms, bathrooms and study works well with children above, parents below, but equally well with independence-seeking teenagers below, and parents retreating above.

The craft of the house is appreciable, and the owners observe the sense of enormous wellbeing that has accrued from the engagement with details that raise the status of ‘ordinary’ actions to a level of sheer delight. Rosebery House has been the longed for sanctuary, “peaceful, nourishing, intriguing and constantly surprising”, a place of replenishing returns embodying, in the words of the architects, “the sense of existential wellbeing” that springs from an “intelligible and conciliatory” relationship between constructed place and its setting.

 
  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 

“A secret space on the other side of the gully, almost hidden from view, is the yoga platform. The perfect place to watch the light move across the house.”

 
  Rosebery House  Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

Rosebery House
Highgate Hill, Brisbane QLD 4101

 
 

Specifications

Location: Highgate Hill, Brisbane QLD 4101
Rooms: 4 Bedroom, 2 Bath, Artist's Studio


Internal living area (approx.): 147 sq m (1,582 sq ft)
External covered deck area (approx.): 53 sq m (570 sq ft)
External open deck area (approx.): 48 sq m (517 sq ft)
Total living area (approx.): 248 sq m (2,669 sq ft)
Site area (approx.): 846 sq m (9,106 sq ft)

 
the-design-conference-stocksy-modern-architecture-rosebery-house6.jpg
 
 

Environment & Structure

Natural gully, 3km to Brisbane CBD
Gully runs north south to Brisbane River
Native vegetation and low water-use plantings
Favourable micro-climate


Frame: Hardwood timbers (self-tensioned - held in 'purgatory')
Roof: Zincalum Metal Sheeting & Acrylic over Batten
Exterior Cladding: 6mm F/C on Studwork & 4mm Plywood on Exposed Frame

 

Sustainability

Site specific design around storm water easement
Super-scale trellis provides solar shading to western facade
Natural & cross ventilation
Ventilation louvres
Rainwater collection held in large bladder tank
Landscape watering system
Environmental Plan commissioned by current owners
Environmental Plan authored by Michael Barnett

 

Register your interest to view

Modern House Estate Agents
National: 1300 814 768
International: +61 2 8014 5363
Email: viewings@modernhouse.co